Malinianki - Słodki Smak Lata na Twoim Talerzu



Malinianki z Kruszonką - Kruchy Smak Lata
Przygotuj się na niezapomniane doświadczenie kulinarne z tym wyjątkowym przepisem na malinianki. Delikatne ciasto z żółtkiem, posmarowane białkiem i posypane kruszonką, stworzy prawdziwą ucztę dla podniebienia.

Składniki:

Kruszonka:

50 g mąki krupczatki
40 g cukru
40 g zimnego masła, pokrojonego na kawałki

Ciasto:
2 żółtka
250 g mleka
30 g świeżych drożdży, pokruszonych
100 g cukru
500 g mąki pszennej, plus dodatkowa ilość do oprószenia
1 łyżeczka cukru waniliowego (wykonanego w TM) lub 2 łyżeczki cukru wanilinowego
80 g miękkiego masła, pokrojonego na kawałki
1 szczypta soli
200-250 g świeżych malin (3-4 maliny na sztukę)
2 białka (do posmarowania)




Przygotowanie:
Kruszonka: W misce połącz mąkę, cukier i zimne masło. Rozgnieć składniki palcami, tworząc kruszonkę. Odstaw na bok.

Ciasto: W dużej misce połącz żółtka, mleko, drożdże, cukier, mąkę, cukier waniliowy, miękkie masło i sól. Wyrób gładkie ciasto, a następnie odstaw na 1 godzinę do wyrośnięcia.

Formowanie Malinianek: Podziel ciasto na małe kawałki i spłaszcz każdy z nich. Na środek każdego kawałka połóż 3-4 maliny, a następnie zagnieć, tworząc małe bułeczki.

Układanie i Pieczenie: Wyłóż bułeczki na blachę wyłożoną papierem do pieczenia. Posmaruj każdą z nich białkiem, a następnie posyp kruszonką. Piecz w piekarniku nagrzanym do 180°C przez około 20 minut, aż zyskają złoty kolor.

 Podawaj malinianki na ciepło, najlepiej z ulubioną kawą lub herbatą.

Dzięki połączeniu żółtek w cieście i posmarowaniu białkiem, malinianki stają się jeszcze bardziej apetyczne i smakowite. Smacznego!





 

Comments