Pasta z czarnej fasoli i suszonych pomidorów



 


Pasta z czarnej fasoli i suszonych pomidorów

Składniki:

  • 10 suszonych pomidorów w oleju (zachować zalewę)
  • 1 łyżka płatków drożdżowych
  • 1 łyżeczka mielonej papryki wędzonej
  • ½ łyżeczki suszonych płatków chili
  • ½ łyżeczki soli
  • ½ łyżeczki mielonego czarnego pieprzu
  • 250 g ugotowanej czarnej fasoli
  • 150 g czerwonej papryki, pokrojonej na kawałki
  • Chleb pita do podania

 Uwaga: 

W przypadku korzystania z suchej fasoli, należy ją najpierw namoczyć przez noc, a następnie ugotować według instrukcji na opakowaniu. Aby uzyskać 250 g gotowanej fasoli, zazwyczaj potrzebujemy około 625 g suchej fasoli (uwzględniając proporcję 1:2,5 dla suchej fasoli w stosunku do gotowanej).

Sposób przygotowania:

  1. Odsącz suszone pomidory, zachowując olej. Pokrój je na mniejsze kawałki.
  2. W dużym naczyniu do miksowania (może to być blender lub robot kuchenny) umieść suszone pomidory, płatki drożdżowe, paprykę wędzoną, płatki chili, sól, pieprz, ugotowaną czarną fasolę i pokrojoną czerwoną paprykę.
  3. Zmiksuj składniki, aż uzyskasz gładką konsystencję. Jeśli używasz blendera, zatrzymuj się co jakiś czas, aby przesunąć składniki za pomocą łopatki.
  4. Jeśli pasta jest zbyt gęsta, aby łatwo się miksować, dodaj trochę oleju z zachowanej zalewy z suszonych pomidorów, aby ułatwić proces mieszania.
  5. Gdy składniki są dobrze zmiksowane, przekładaj pastę do miseczek lub słoików do przechowywania.
  6. Podawaj pastę z czarnej fasoli i suszonych pomidorów z chlebem pita jako przekąskę lub dodatek do potraw.

Podanie:

Podawaj pastę z czarnej fasoli i suszonych pomidorów z chlebem pita lub krakersami. Możesz podać również dodatkowe warzywa lub sałatki jako dodatek. Buon appetito!


 

Comments