
Gdy
pojawiają się na stole zawsze wzbudzają zainteresowanie. Babeczki
vol-au-vent są tak lekkie i ulotne, że w błyskawicznym tempie
znikają z talerzy.
Jest
to propozycja dla osób, które lubią szybkie przekąski. Możemy kupić gotowe mrożone babeczki lub ciasto francuskie i sami stworzyć wycinając warstwy ciasta i skleić co wymaga nieco cierpliwości,
chociaż samo w sobie jest dość proste.
Skladniki na dwie babeczki:
1/2 prostokąta ciasta francuskiego lub dwie mrożone babeczki (wersja super szybka)
2 wafelki lusette http://lusette.pl/ o dowolnym smaku
2 łyżki serka śmietankowego lub mascarpone
Przygotowanie babeczek:
Z
ciasta francuskiego powycinaj okręgi. Na każde vol-au-vent
potrzebne są trzy okręgi. W dwóch powycinaj w środku mniejsze
okręgi. Złóż ciasto: na spód ułóż cały kawałek, posmaruj
białkiem i połóż pozostałe warstwy. Babeczki zapiekaj przez 15
minut. Po wyciągnięciu wypełnij nadzieniem.
Przygotowanie nadzienia:
Umieść 1 wafelek lusette w kielichu blendera( użyłam nutribullet) z dowolnym serem wymienionym w składnikach, zblenduj. Wypełnij ostudzone babeczki udekoruj drugim wafelkiem i gotowe.
Smacznego
Comments
Post a Comment