Fasolkę azuki możemy podawać do dań głównych ale bardziej sprawdzi się jako dodatek do deserów. Dziś zrobimy bułeczki drożdżowe z pasta z owej fasolki. Przepis na pastę podam jutro. W mojej wersji będą to bułeczki wegańskie.
Składniki na 8 bułeczek:
- 250 g mąki
- 25 g tłuszcze roślinnego (około jednej łyżki)
- 25 g cukru (około dwóch łyżek)
- szczypta soli
- 90 ml mleka roślinnego
- 90 ml wody
- 4 g drożdży instant
- 150 g pasty z fasolki przepis
Kolejno nakładamy pastę z fasolki
Następnie składamy na trzy i delikatnie rozpłaszczymy walkiem.
Nacinamy w wzdłuż dwie ,trzy linie
Następnie twistujemy i zwijamy w ślimaka.
Pozostawiamy na 30 min do wyrośnięcia, nagrzewamy piec do 180 stopni i pieczemy przez 15 minut. Przed włożeniem do pieca możemy spryskać wodą.
Smacznego !
Comments
Post a Comment