Ciasto znane, lubiane wiec czemu nie podać go w wersji walentynkowej. Nawet jak nie obchodzimy walentynek to co nam szkodzi wyciąć serduszko.
Składniki:
- 1 kostka masła
- 1 szklanka cukru
- 1 łyżeczka wanilii
- 4 jajka
- 2 szklanki mąki
- 3 łyżeczki proszku do pieczenia
- 2 łyżki kakao ciemnego ( ja dodałam kakao o smaku miętowym)
- 2 łyżki mleka
- 3- 4 jabłka
- 1 kostka masła
- 2 budynie śmietankowe
- 1/2 litra mleka
W tortownicy wyłożonej papierem do pieczenia wykładamy najpierw biała masę a następnie ciemna, na wierzchu układamy obrane i pokrojone w plastry jabłka, delikatnie dociskając. Pieczemy w 180 stopniach do 40 minut. ( do suchego patyczka).
W miedzy czasie gotujemy budyń ( 2 budynie na 1/2 l mleka) studzimy i miksujemy z miękkim masłem. Masę wykładamy na ostudzone ciasto, możemy udekorować czekolada lub kakao.
ale tu ładnie!
ReplyDeletepieknie wygląda :) mmmm smaka robisz!
ReplyDelete