Ciasto wszystkim znane, nie ma chyba osoby, która by nie jadła karpatki. Lubie patrzeć jak rośnie w piecu, jak tworzą się te piękne górki. Tym razem zajadały się nim moja najstarsza córka i najmłodsza pociecha. Wada to ,że szybko znika.
Składniki na ciasto:
- 1 szklanka wody
- 1 szklanka mąki
- szczypta proszku do pieczenia
- 1/2 kostki masła
- 4-5 jajek (zależnie od wielkości)
W garnku rozpuścić masło dodać wodę i zagotować. Następnie dodać mąkę i ucierać do zgęstnienia masy. Po przestudzeniu dodać jajka, proszek do pieczenia i zmiksować. Ciasto podzielić na dwie części . Pieczemy w blaszce uprzednio wysmarowaną tłuszczem i posypaną bułką tartą. W piekarniku nagrzanym do 200 stopni przez 30 minut.
Składniki na krem:
- 3 szklanki mleka
- 1 kostka masła
- 3/4 szklanki cukru
- cukier waniliowy
- 4 łyżki maki pszennej
- 5 łyżek mąki ziemniaczanej
- 4 jajka
Zagotować dwie szklanki mleka z masłem i cukrem. Pozostałe składniki zmiksować i wlać do gorącego mleka energicznie mieszając by nie zrobiły nam się grudki. Gorący krem równomiernie rozprowadzamy na jednym z spodów. Przykrywamy drugim i posypujemy cukrem pudrem. Ciasto należy odstawić na co najmniej dwie godziny do lodówki.
Niebiańska ta karpatka.
ReplyDeleteuwielbiam karpatke:)
ReplyDeleteteż bym sie chętnie zajadała takim pięknym ciastem.
ReplyDeleteZa chwilke wloze ciasto do piekarnika:)z pewnoscia wyjdzie super:) dziekuje i pozdrawiam:)
ReplyDelete