Gołąbki może nie należą do podtraw trudnych ale trzeba zarezerwować sobie z dwie godziny na ich przygotowanie. Ja zawsze robię ich więcej i mrożę.
Składniki:
- 1 główka kapusty ( może być biała , włoska czy nawet liście winorośli)
- 1 szklanka ryżu
- 50g pieczarek
- sól, pieprz
- 1 łyżka masła
- 1 mała cebula
- 1puszka pomidorów
- 1 szklanka wywaru warzywnego
Ryż ugotować, pieczarki i cebule poszatkować i obsmażyć na masełku. Następnie wszystko wymieszać doprawić i zawinąć w liście.
W garnku na dnie ułożyć pozostałe liście, ułożyć na nich gołąbki (dość ciasno). Zalać puszką pomidorów i wywarem warzywnym. Gotować przez godzinę.
Ja zamiast całych liści na dnie układam warstwę poszatkowanej kapusty. Wtedy po wyjęciu gołąbków, redukuje nadmiar płynu, doprawiam i mam gotowy sos. Dla dzieci można go jeszcze zmiksować.
Jeśli zamiast puszki pomidorów dodajemy przecier pomidorowy to musimy zwiększyć ilość płynu. Pamiętając też o tym , że do starej kapusty przecier dodajemy na końcu gotowania a do młodej na początku. Dodatek przecieru sprawi ,że kapusta będzie twardsza.
Ojej tak się rozpisałam ale mam nadzieje, że jest to zrozumiałe.
Muszę powiedzieć, że mnie zaskoczyłaś. Jestem wielką fanką gołąbków, ale bez mięsa widzę po raz pierwszy. Smakowicie wyglądają. :)
ReplyDeletemusza byc bardzo smaczne:)
ReplyDeleteGołąbki to moje ulubione danie, wyglądają przesmakowicie. Przez twojego bloga jestem non stop głodna:)
ReplyDeletePs- ostatnio usłyszałam to od kilku osób i dodatkowo jeszcze obwiniają mnie za swoje dodatkowe kilogramy, bo co niektóre zrezygnowały z diety.
ReplyDeleteTakie gołąbki to pychota, właśnie dzisiaj zrobiłam. Nigdy więcej nie będę dodawać mięsa. A zrobiłam do tego sos pieczarkowo-grzybowy. Są zajebiste !!!!
ReplyDelete