Domowe wypieki pieczywa zrodziły się u mnie z tęsknoty za prawdziwym polskim chlebem jaki znam z dzieciństwa. W Irlandii owszem można dostać polski chleb ale nie jest on tak smaczny jak ten w Polsce. Ktoś powie przecież chleb irlandzki jest pyszny (mowa o soda bread nie mylić z chlebem tostowym) i będzie miał racje. Ale nic nie zastąpi chleba wypiekanego w domu. Ja narazie piekę chleby na drożdżach ale przygotowuje się do zrobienia zakwasu.
Składniki:
- 250g mąki pszennej
- 250g mąki żytniej
- 1 łyżeczka soli
- 2 łyżeczki miodu
- 1/2 kostki drożdży (jakieś 50 gram)
- pestki dyni, sezam , słonecznik co kto woli
- 300ml wody
Pysznie wyglądają, w poniedziałek spróbuję je upiec!
ReplyDeleteWspaniałe. I zgadzam się - nic nie może się równać z zapachem, smakiem i satysfakcją z przygotowania domowego chleba...fantastyczne.
ReplyDelete