Wegańskie burgery z fasoli pinto



Jadłam już wiele fasolowych kotletów ale te zdecydowanie są moimi faworytami. Nie dodajemy do nich żadnego glutenu w proszku, są mięciutkie w środku i chrupiące na zewnątrz. Dość szybkie w przygotowaniu ( jeśli wcześniej namoczymy i ugotujemy fasole).

Składniki:

  • 1 szklanka ugotowanej fasoli pinto ( możne być też czerwona jeśli nie mamy pinto)
  • 1 łyżeczka zmielonego siemienia lnianego
  • 1 średnia posiekana i podsmażona cebula
  • 1 ząbek przeciśniętego czosnku
  • 1 łyżka posiekanej natki pietruszki
  • sól, oregano , słodka papryka i inne ulubione zioła do smaku
  • 2 łyżki bułki tartej 
Wszystkie składniki miksujemy na w miarę gładka masę, formujemy kotleciki i smażymy do zrumieniane. Jeśli chcemy by były jeszcze bardziej chrupiące możemy dodatkowo obtoczyć je bułce tartej przed smażeniem.
              Smacznego




Comments