Thursday, 5 January 2012

Karpatka

Ciasto wszystkim znane, nie ma chyba osoby, która by nie jadła karpatki. Lubie patrzeć jak rośnie w piecu, jak tworzą się te piękne górki. Tym razem zajadały się nim moja najstarsza córka i najmłodsza pociecha. Wada to ,że szybko znika.
Składniki na ciasto:
  • 1 szklanka wody
  • 1 szklanka mąki
  • szczypta proszku do pieczenia
  • 1/2 kostki masła
  • 4-5 jajek (zależnie od wielkości)
W garnku rozpuścić masło dodać wodę i zagotować. Następnie dodać mąkę i ucierać do zgęstnienia masy. Po przestudzeniu dodać jajka, proszek do pieczenia i zmiksować. Ciasto podzielić na dwie części . Pieczemy  w blaszce uprzednio wysmarowaną tłuszczem i posypaną bułką tartą. W piekarniku nagrzanym do 200 stopni przez 30 minut.
Składniki na krem:
  • 3 szklanki mleka
  • 1 kostka masła
  • 3/4 szklanki cukru
  • cukier waniliowy
  • 4 łyżki maki pszennej
  • 5 łyżek mąki ziemniaczanej
  • 4 jajka
Zagotować dwie szklanki mleka z masłem i cukrem. Pozostałe składniki zmiksować i wlać do gorącego mleka energicznie mieszając by nie zrobiły nam się grudki. Gorący krem równomiernie rozprowadzamy na jednym z spodów. Przykrywamy  drugim i posypujemy cukrem pudrem. Ciasto należy odstawić na co najmniej dwie godziny do lodówki.

4 comments:

  1. też bym sie chętnie zajadała takim pięknym ciastem.

    ReplyDelete
  2. Za chwilke wloze ciasto do piekarnika:)z pewnoscia wyjdzie super:) dziekuje i pozdrawiam:)

    ReplyDelete