Pyszne
na śniadanie lub jako przekąska w pracy lub szkole.
Składniki na ok. 20 sztuk:
- pół szklanki kaszy jaglanej
- 2 szklanki mleka Kokosowego
- 2,5 łyżki miodu
- 120 g wiórek kokosowych
- łyżka oleju kokosowego
- aromat migdałowy
- opcjonalnie migdały łuskane
20 sztuk.
Wykonanie:
1. Kaszę płuczemy pod zimną i
wrzącą wodą, a następne wsypujemy do garnka.
2. Do kaszy dolewamy mleko
kokosowe i gotujemy na bardzo małym ogniu do momentu, aż kasza
wchłonie całe mleko! To istotne, bo jeśli wasza kasza będzie
rzadka, kulki nie udadzą się. Kasza musi być ugotowana jak na
jagielnik.
3. W międzyczasie na patelni
podprażamy wiórki kokosowe (100 g) do momentu, gdy jeszcze nie
nabiorą pomarańczowego koloru.
4. Do ugotowanej gorącej kaszy
od razu dodajemy wiórki kokosowe - mieszamy.
5. Następnie dodajemy łyżkę
oleju kokosowego oraz 2,5 łyżki miodu - ponownie mieszamy. Dodajemy
także kilka kropel aromatu migdałowego.
6. Jeszcze ciepłą masę
nabieramy łyżką i formujemy kulki do których w środek można
włożyć migdały, następnie obtaczamy w pozostałych wiórkach
kokosowych.
7. Kulki układamy - jedna obok
drugiej i schładzamy w lodówce.
Comments
Post a Comment