Ciasto marchewkowe


Owe ciasto jest szybkie proste i genialne w smaku( wilgotne). Przy wiewiórka i chlebek bananaowy to kolejne jesienne ciasto świetne do herbaty czy kawy. Ciasto można jeść zaraz po ostudzeniu ale smaczniejsze jest po kilku godzinach w lodowce a na drugi dzień jest nawet wilgotniejsze.

Składniki:

  • 2 jaja  
  • 1/2 szklanki cukru 
  • 1 szklanka oleju
  • 50 g posiekanych orzechów włoskich
  • 3 plastry pokrojonego na drobne kawałki ananasa (może być z puszki)
  • 1, szklanka startej marchewki ( może być na grubych oczkach)
  • 1 szklanka maki (może być mieszanka kilku mak)
  • 1 łyżeczka cynamonu
  • 1 łyżeczka sody
  • 1/2 łyżeczki proszku do pieczenia
  • szczypta soli
Ponad to : 200 g serka typu filadelfia i 3 łyżki cukru pudru ( wymieszać razem). Pokryć wiesz ciasta.

Zacznij od nagrzewania piekarnika do 150 stopni. W tym czasie, w innej misce niż misa miksera mieszamy ze sobą wszystkie składniki suche i odstawiamy. Kolejny krok to:przygotuj ( w kolejnej misce) orzechy, marchewkę i ananasa, wymieszaj z sobą i odstaw. Teraz w misce miksera zmiksuj jajka do białości stopniowo dodawaj cukier i miksuj dalej. Do gładkiej masy wlewaj stożka olej cały czas miksując. Do jednolitej masy dodaj marchewkę, orzechy i ananasa delikatnie wymieszaj ręcznie. Na koniec dodaj sucze składniki i ponownie wymieszaj ręcznie. Przełóż do formy wyłożonej papierem do pieczenia i piecz w 150 stopniach przez 60 minut. Po całkowitym ostudzeniu można udekorować.

smacznego

Comments