Tradycyjne rogale marcińskie są przygotowywane z ciasta półfrancuskiego czyli jaja i masło musi być,chociaż w sklepach można spotkać ciasto francuskie bez dodatku jaj. Po prostu pominęłam ten składnik Pomysł z góry spisałam na katastrofę ale ku mojemu zdziwieniu wyszło pyszne ciasto. a mąkę pszenna zamieniłam na 2 inne mąki.
Składniki na ciasto drożdżowe -francuskie (12 rogali)
- 1 szklanka ciepłego mleka roślinnego
- 1 łyżka suchych drożdży
- 1 łyżeczka extraktu z wanilii
- 3 szklanki maki orkiszowej
- 1/2 maki z żołędzi
- 2 łyżki melasy
- szczypta soli
- 230 g masła roślinnego ( 2 łyżki odjąć do ciasta)
Wszystkie suche składniki wymieszać z sobą, następnie dodać mleko i 3 łyżki rozpuszczonego ostudzonego masła. Wyrobić ciasto rozwałkować w prostokąt owinąć papierem do pieczenia i odstawić do lodówki na godzinę.
Schłodzone ciasto przełożyć na stolnice i równomiernie wysmarować całą ilością masła z przepisu. Ciasto składamy 1/3 od dołu i następnie z góry przykrywamy złożenie ( tak jak byśmy zamykały kopertówkę) zakleić boki i delikatnie rozwałkować na prostokąt o wymiarach 30 na 20. Żeby nie podsypywać mąką wałkowałam na papierze do pieczenia. Złożyć tak jak poprzednio i odłożyć do lodówki na godzinę. Proces ten powtórzyć 3 razy, chłodząc ciasto miedzy wałkowaniami przez 30 minut. Po ostatnim wałkowaniu i złożeniu owinąć ciasto szczelnie folia i zostawić na noc w lodówce.
Wyjąć z lodówki 30 minut przed robieniem rogalików.
Nadzienie:
- 300 g białego maku
- 100 g masy marcepanowej
- 3/4 szklanki cukru pudru
- 100 g orzechów włoskich
- 100 g płatków migdałowych
- 2 łyżki kandyzowanej skorki z pomarańczy
- 2 łyżki wegańskiej śmietany
- 3 ciasteczka wegańskie
- łyżeczka mleka roślinnego do posmarowania rogalików
- posiekane migdały do posypania (garść)
Ciasto na rogaliki rozwałkować na prostokąt o wymiarach 70 na 35 i pokroić na 12 trójkątów. Rozsmarować nadzienie zostaw mały margines na wszystkich bokach. Zwijać rogaliki zaczynając od szerszego boku, w kierunku wierzchołka. Ułożyć na blaszce , przykryć i pozostawić do wyrośnięcia na około 60 minut.
Piekarnik rozgrzać do 180 stopni celsjusza. wyrośnięte rogale posmarować mlekiem i piec około 20 30 minut (na zloty kolor). Ostudzić, polać lukrem i posypać orzechami.
Lukier:
- szklanka cukru pudru
- 2-3 łyżki gorącej wody
sugerowałam się przepisem z bloga Moje Wypieki przerabiając go na wegański.
Pokochałam je od pierwszego kęsa! :)
ReplyDeleteMoje dzieciaki też
Delete