Rogale marcińskie wegańskie


Tradycyjne rogale marcińskie są przygotowywane z ciasta półfrancuskiego czyli jaja i masło musi być,chociaż w sklepach można spotkać ciasto francuskie bez dodatku jaj. Po prostu pominęłam ten składnik  Pomysł z góry spisałam na katastrofę ale ku mojemu zdziwieniu wyszło pyszne ciasto. a mąkę pszenna zamieniłam na 2 inne mąki.

Składniki na ciasto drożdżowe -francuskie (12 rogali)

  • 1 szklanka ciepłego mleka roślinnego
  • 1 łyżka suchych drożdży 
  • 1 łyżeczka extraktu z wanilii
  • 3 szklanki maki orkiszowej 
  • 1/2 maki z żołędzi 
  • 2 łyżki melasy 
  • szczypta soli 
  • 230 g masła roślinnego ( 2 łyżki odjąć do ciasta)

Wszystkie suche składniki wymieszać z sobą, następnie dodać mleko i 3 łyżki rozpuszczonego ostudzonego masła. Wyrobić ciasto rozwałkować w prostokąt owinąć papierem do pieczenia i odstawić do lodówki na godzinę.
Schłodzone ciasto przełożyć na stolnice i równomiernie wysmarować całą ilością masła z przepisu. Ciasto składamy  1/3 od dołu i następnie z góry przykrywamy złożenie ( tak jak byśmy zamykały kopertówkę) zakleić boki i delikatnie rozwałkować na prostokąt o wymiarach  30 na 20. Żeby nie podsypywać mąką wałkowałam na papierze do pieczenia. Złożyć tak jak poprzednio i odłożyć do lodówki na godzinę. Proces ten powtórzyć  3 razy, chłodząc ciasto miedzy wałkowaniami przez 30 minut. Po ostatnim wałkowaniu i złożeniu owinąć ciasto szczelnie folia i zostawić na noc w lodówce.

Wyjąć z lodówki 30 minut przed robieniem rogalików.

Nadzienie:

  • 300 g białego maku
  • 100 g masy marcepanowej
  • 3/4 szklanki cukru pudru
  • 100 g orzechów włoskich
  • 100 g płatków migdałowych
  • 2 łyżki kandyzowanej skorki z pomarańczy
  • 2 łyżki wegańskiej śmietany 
  • 3 ciasteczka wegańskie
Ponadto :

  • łyżeczka mleka roślinnego do posmarowania rogalików 
  • posiekane migdały do posypania (garść)
Mak i orzechy włoskie sparzyć gorącą woda, po 15 minutach odcedzić i osaczyć. Zmielić dwukrotnie. Masę marcepanową rozetrzeć mikserem z cukrem pudrem, dodać zmielony mak z orzechami włoskimi, migdałami, skórka pomarańczowa, okruszki ciastek. Dobrze wymieszać, dodać śmietanę ale tyle by masa była plastyczna i łatwo rozprowadzała się po cieście.

Ciasto na rogaliki rozwałkować na prostokąt o wymiarach 70 na 35 i pokroić na 12 trójkątów. Rozsmarować nadzienie zostaw mały margines na wszystkich bokach. Zwijać rogaliki zaczynając od szerszego boku, w kierunku wierzchołka. Ułożyć na blaszce , przykryć i pozostawić do wyrośnięcia na około 60 minut.
Piekarnik rozgrzać do 180 stopni celsjusza. wyrośnięte rogale posmarować mlekiem i piec około 20 30 minut (na zloty kolor). Ostudzić, polać lukrem i posypać orzechami.

Lukier:

  • szklanka cukru pudru
  • 2-3 łyżki gorącej wody
Składniki wymieszać z sobą. Gęstość regulować dodatkiem wody.



sugerowałam się przepisem z  bloga Moje Wypieki przerabiając go na wegański.


Comments

Post a Comment