Tuesday, 5 February 2013

Pączki hiszpańskie


Dość szybkę w wykonaniu pączki z ciasta ptysiowego, jedyna wada ich to znikają w mgnieniu oka.

Składniki na 25 sztuk:
  • szklanka maki
  • szklanka wody
  • szczypta soli
  • 100 g masła
  • 4 jaja
  • olej do smażenia
Składniki na lukier:
  • 200 g  cukru pudru
  • 3 łyżki gorejącej wody
  • 1 łyżka soku z cytryny
Zagotować wodę z masłem i szczyptą soli. Następnie szybkim ruchem wsypać mąkę i energicznie mieszać, aż ciasto zacznie odchodzić od garnka. Ostudzone ciasto zmiksować z jajkami. Tak powstałą masę przełożyć do szprycy. 
Papier do pieczenia tniemy na kwadraty 8 cm na 8 cm, smarujemy tłuszczem i wyciskamy koła. Jeśli mamy dość małą końcówkę to nakładamy podwójną porcje (czyt. koło na koło)

.
Smażymy na rozgrzanym oleju. Pączki kładziemy na olej do góry papierkiem, który  sam chodzi po chwili.  Pieczemy z obu stron na złoty kolor.

Wystudzone pączki lukrujemy (przy tych bardzo ważne jest by lukrować na zimno).
Smacznego  

2 comments:

  1. Wyglądają bardzo apetycznie! Zachęcam do dodania przepisu do akcji "Ptysiowo" na durszlaku. Pozdrawiam:)

    ReplyDelete