Wednesday, 15 February 2012

Red Cake Pops

Kolejne cake pops ale wersji powiedzmy bardziej walentynkowej. W planach miały wyglądać inaczej ale moje myśli były gdzie indziej wiec wyszło jak widać. W smaku super.
Składniki:
  • 1 kostka masła
  • 1/2 szklanki mleka
  • 1i 1/2 szklanki cukru
  • 1 łyżka barwnika (ja dałam w proszku)
  • 2 szklanki maki
  • 1 łyżka proszku do pieczenia
  • 4 jaja
 Mleko, masło, cukier, podgrzać do rozpuszczenia się składników. Ostudzić dodać żółtka (białka ubić na piane) i resztę składników. Następnie wymieszać i pod koniec dodać piane, delikatnie wymieszać. Przełożyć do foremki i piec przez 45 minut ( do suchego patyczka) w 180 stopniach.
Składniki na krem:
  • 4 łyżki nutelli
  • 250g serka mascarpone
Nutelle i serek mascarpone połączyć z sobą.

Wystudzone ciasto pokruszyć i połączyć z kremem uformować kule i schłodzić w zamrażarce przez 15 minut. Po tym czasie wyjmujemy ciasto i formujemy kulki ( ko 40 sztuk) i ponownie schłodzić w zamrażarce przez 15 minut.
W miedzy czasie przygotowujemy dekoracje.
Składniki:
  • czekolada do rozpuszczenia ko 400g
  • 1 łyżeczka oleju
  • patyczki do lizaków ja użyłam do szaszłyków
  • styropian do wbijania (ja użyłam jabłko umieszczone w szklance)
Czekoladę rozpuszczamy w kąpieli wodnej i dodajemy olej. Wyjmujemy nasze kuleczki z zamrażalnika i przygotowujemy patyczki. Zanurzamy, każdy w czekoladzie i wbijamy w kulkę odkładając na bok patyczkiem do góry. Jak już wszystkie kuleczki maja patyczki pozwalamy by czekolada na nich zastygła. a następnie zanurzamy nasze ciastowe lizaczki w rozpuszczonej czekoladzie delikatnie uderzając o rant naczynia by nadmiar czekolady ściekł i dekorujemy. 

7 comments:

  1. Ślicznie wyglądają:) Aż zaczęłam żałować, że nie zamówiłam jednak czerwonego barwnika;)

    ReplyDelete
  2. Śliczne walentynkowe! Muszę sama kiedyś przygotować cake pops! :-)

    ReplyDelete
  3. takie kolorowe słodkości utwierdzają mnie w przekonaniu, że koniecznie muszę kupić barwniki!:-)))

    ReplyDelete
  4. piękne, piękne, piękne!
    ach, aż się uśmiecham na ich widok.

    ReplyDelete
  5. Bardzo dziekuje wszystkim za kometarze.

    ReplyDelete
  6. Piękna czerwień;) Wyglądają przepysznie;)

    ReplyDelete
  7. Śliczne te lizaczki:) A jakie czerwone:)

    ReplyDelete