Thursday, 29 December 2011

Miodziak


Ciasto to ma wiele nazw np. miodziak, miodownik, miodowiec czy stefanka. Ja znam pod nazwa miodziak. Łatwe w wykonaniu i bardzo lubiane przez dzieci. Ładnie się prezentuje i kroi. Świetne na czas sylwestra ponieważ przygotowuje się go właściwie na dzień przed podaniem.
Składniki:

  • 1/2 kg mąki
  • 2 łyżki miodu
  • 2 jajka
  • 1 łyżeczka sody
  • 1/2 szklanki cukru
  • 200g masła  
Z wyżej podanych składników zagniatamy ciasto i dzielimy na trzy części. Następnie przygotowujemy trzy tej samej wielkości arkusze papieru do pieczenia, bądź folii aluminiowa i rozkładamy ciasto dociskając(ciasto nie da się rozwałkować).Tak przygotowane trzy placki pieczemy w 160 stopniach przez 15 minut na złoty kolor każdy.
Składniki na krem

  • 200g masła
  • 1 litr mleka
  • 1/2 szklanki cukru (może być więcej jak ktoś lubi)
  • 1 cukier waniliowy
  • 10 łyżek kaszy manny
  • sok z jednej cytryny
Mleko, masło, cukier i cukier waniliowy zagotowujemy, następnie zestawiamy z ognia i dodajemy kasze mannę energicznie mieszając przez minute. Po tym czasie zpowrotem gotujemy aż otrzymamy konsystencje budyniu (cały czas mieszając)teraz też możemy dodać sok cytryny. Następnie lekko przestudzonym kremem (po 10 - 15 minutach) przekładamy ciasto i wstawiamy do lodówki. Najlepiej smakuje na drugi dzień. Ciasto można udekorować polewa czekoladową bądź lukrem.
Jeśli na początku do kremu dodamy cytrynę to podczas gotowania może nam się wytworzyć twaróg, można to jeszcze uratować zmniejszając dopływ ciepła i dalej postępować jak w wyżej wymienionym przepisie. 

3 comments:

  1. to ciasto jest na mojej liscie od dawna ale jakos nie mam czasu go zrobic. twoje wygląda bardzo apetycznie.

    ReplyDelete
  2. Miodzio zdjęcie!jeszcze nigdy nie jadłam tego ciasta!

    ReplyDelete
  3. Będę musiała zrobić kiedyś na Święta. :)

    ReplyDelete