Friday, 16 December 2011

Makowiec

Makowca w takiej postaci piekę tylko na święta, taka nasza mała tradycja. Moje dzieci jak widza takiego makowca u nas w domu to wiedza, że coraz bliżej święta...
Ciasto to jak najbardziej nadaje się do mrożenia (oczywiście bez lukru czy polewy). Wystarczy wyjąc zamrożone ciasto i włożyć zawinięte w folie do pieca nagrzanego do 100 stopni na 20 minut. Smakuje jak dopiero co upieczony.
Składniki:
  • 80dag mąki
  • 1 szklanka mleka
  • 3 jajka
  • 1/2 szklanki cukru
  • 5dag drożdży
  • 2 łyżki masła
  • 1/2 łyżki oleju
  • 1 łyżka kwaśnej śmietany
Masa makowa:
  • 25dag maku
  • 15dag bakalii
  • 1 łyżka miodu
  • 2 łyżki masła
  • 1 jajo (żółtko do masy, białko do sklejenia ciasta)
W podgrzanym mleku rozpuścić drożdże z łyżeczka cukru. Następnie wszystkie składniki umieścić w misce i dodać rozpuszczone drożdże. Wyrobić ciasto (minimum 10 minut) i odstawić na 40 minut do wyrośnięcia.
Teraz zabieramy się za masę. Mak zalać wrzątkiem i podgrzewać około 30 minut na małym ogniu, następnie odsączyć i zmielić dwukrotnie. Bakalie zmieszać z makiem, dodać łyżkę miodu i roztopione masło. Na koniec dodajemy żółtko.
Ciasto wyłożyć na stolnice, rozwałkować i wysmarować masa makowa. Złożyć w kopertę, brzegi posmarować białkiem i zwinąć w rulon. 
Piec na blaszce wyłożonej pergaminem w piecu  nagrzanym do 180 stopni przez 45 minut do suchego patyczka.

3 comments:

  1. Jeszcze nigdy nie robiłam takiego makowca ale chyba spróbuję zrobić na dwa razy ( czyli najpierw ciasto). Rozumiem, że można użyć gotowej masy makowej?

    ReplyDelete
  2. Oczywiście, że tak Ja przez ostatnie 2 lata kupowałam. Taka puszka gotowej masy o 900g starczała mi na 2 makowce.

    ReplyDelete
  3. Ok to spróbuję!Bardzo apetycznie wygląda.

    ReplyDelete