Tuesday, 13 December 2011

Krokiety z kapusta i grzybami

Krokiety w tym wydaniu kojarzą mi się niezmiennie ze świętami. A cała tajemnica tej potrawy to delikaty i cienki naleśnik. Farsz zawsze robię z kapusty kiszonej z dodatkiem marchewki i grzybów leśnych. Własnie zużyłam ostanie suszone grzyby jakie miałam, to oznacza że czas wybrać się do Polski i uśmiechnąć się do cioci Grażyny. 
Składniki na ciasto naleśnikowe:
  • 2 szklanki maki
  • 1 szklanka mleka
  • 2 szklanka wody letniej
  • 2 jaja
  • szczypta soli
Z podanych składników przygotowujemy ciasto i smażymy naleśniki na blady kolor.

Składniki na farsz:
  • 40g grzybów (jeśli suszone to moczymy je na noc w wodzie)
  • 40g kapusty kiszonej (może być z marchewka)
  • 1 cebula
  • 2 łyżki masła
  • sol i pieprz do smaku
  • dodatkowo: 2 jajka na panierkę  i bułka tarta, olej do smażenia

Cebule i grzyby ( odciskamy z wody) kroimy w kostkę i podsmarzamy przez chwile na maśle. Dodajemy kapustę kiszoną (wcześniej przepłukana wodą i pokrojona) przyprawiamy i chwile wszystko razem podsmarzamy.
Tak przygotowany farsz układamy na naleśnikach i zwijamy. Następnie panierujemy i smażymy. Najlepiej smakują na ciepło. 

2 comments:

  1. Przepysznie wyglądają, właśnie z cienkimi naleśnikami mam problem. Może w tym roku mi wyjdą:)

    ReplyDelete
  2. Ja rozgrzewam mocno patelnie,pryskam oliwą w spreju i nakładam chochelka (mam w domu trzy rożnej wielkości chochle i jedna jest doskonała do mojej patelni)ciasto na środku a następnie manewruje patelnia w powietrzu by ciasto się ładnie rozprowadziło po niej.

    ReplyDelete