Tuesday, 15 November 2011

Ryba po grecku bez ryby

Pomału robię spis potraw na wegetariańska wigilie. Powiem wam, ze wcale nie jest trudno bo to święto raczej bezmięsne jest a raczej powinno być, a że ja zrezygnowałam też z ryb to troszkę tu  muszę się po gimnastykować. Po krótkim namyśle stwierdziłam ze w rybie po grecku tak naprawdę to warzywa grają główną role i takim sposobem mam potrawę, która nie ma jeszcze nazwy. Nazwijmy to umownie ryż pod warzywną pierzynką.
Składniki:
  • 2 marchewki
  • 1 pietruszki
  • kawałek selera
  • 2 cebule
  • mały słoiczek przecieru pomidorowego
  • 2 łyżki wody
  • sól i pieprz
  • 1 łyżeczka czerwonego pesto
  • 2 łyżki oliwy z oliwek
  • 1/2 szklanki ryżu
Warzywa zetrzeć na tarce o dużych oczkach, cebule pokroić w kostkę. Zaczynamy od podsmarzenia  cebuli, następnie dodajemy warzywa i wszystko chwile podsmarzamy. Następnie dodajemy resztę składników i dusimy na małym ogniu. Ryż gotuje na miękko,  dodaje jedno jajko mieszam, przekładam do półmiska przykrywam warzywami . Podawać można za równo na ciepła jak i na zimno.

No comments:

Post a Comment