Sunday, 23 October 2011

Ciasto z dyni


Ciasto bardzo lekkie, o smaku delikatnie korzennym. Choć obawiałam się tego przepisu ( w głowie zrodził mi się całkiem niedawno)  i reakcji domowników bo oni są krytykami bez kompromisowymi. To muszę przyznać, że udało się i wszyscy byli zadowoleni. Ten przepis bierze udział w akcji Festiwal Dyni.
Składniki:
  • 1/2 szklanki cukru
  • 1/2 szklanki roztopionego masła
  • 1 szklanka musu dyniowego
  • 3 jajka
  • 1 łyżeczka extraktu z vanili
  • 2 szklanki mąki
  • szczypta soli
  • 1 łyżeczka sody
  • 1 łyżeczka proszku do pieczenia
  • 1/2 łyżeczki cynamonu
  • 1/2 łyżeczki imbiru
  • 1/2 łyżeczki gałki muszkatołowej
  • 1 szklanka mleka
  • 1 owoc granatu (do dekoracji)
Krem ajerkoniakowy - kupiłam gotowy

Ucieramy cukier z masłem na puszysta masę. Następnie dodajemy całe jajka i mus z dyni  ponownie ucieramy. Teraz dodajemy  mąkę i szklankę mleka. Po uzyskaniu jednolitej masy dodajemy resztę składników i delikatnie mieszamy. Przekładamy do tortownicy nasmarowanej tłuszczem i opruszonej cukrem. Pieczemy przez 40 minut w piekarniku rozgrzanym do 180c. Po całkowitym wystygnięciu ciasto kroimy w poprzek i przekładamy kremem, na wierzchu dekorujemy granatem.  
smacznego 

2 comments:

  1. Wygląda bardzo smacznie! Udanej zabawy dyniowej! Jeśli dasz radę to napisz mi jaki krem dałaś. Bardzo dziękuję.

    ReplyDelete
  2. Krem kupiłam w saszetce bo mi robot padł a ten z torebki da się ubić trzepaczka.Krem ajerkoniakowy

    ReplyDelete