Ciasteczka z pulpy po soku i pulpy po mleku orzechowym

Robicie własne mleko orzechowe (migdały, kokos, itd) i macie w zwyczaju pijać rano świeżo wyciśnięty sok z marchewki. Świetnie, to jeszcze możecie zjeść zdrowe i szybkie w wykonaniu ciasteczka.







Składniki na 12 ciasteczek:
  • 1 szklanka pulpy z marchewki
  • 1/2 szklanki pulpy po mleku orzechowym
  • 1/2 szklanki płatków jaglanych lub owsianych 
  • 2-3 łyżki nie siarkowanej suszonej żurawiny lub rodzynek
  •  do smaku ko 1 łyżeczki cynamonu i/lub kardamonu
  • 50 ml rozpuszczonego oleju kokosowego 
  • opcjonalnie coś do dosłodzenia (syrop klonowy, ksylitol itd) 
  • opcjonalnie czekolada do udekorowania ciasteczek 
sposób wykonania: 
Wszystkie składniki mieszamy z sobą do uzyskania jednolitej masy(oprócz czekolady). Formujemy 12 ciasteczek, układamy na blaszce wyłożonej papierem do pieczenia. Pieczemy w rozgrzanym piekarniku do 180 stopni przez 25- 30 minut bez termo obiegu.
Po ostudzeniu możemy udekorować czekolada.
smacznego :)





Comments

  1. Świetny pomysł na wykorzystanie resztek! Przepis ląduje w moim the best of :)
    https://alternatywypiecipol.blogspot.com/

    ReplyDelete

Post a Comment