Przepyszne wegańskie ciasto, w którego skład wchodzą pomidory i mąka żytnia. Przepięknie wyrasta, ciasto jest delikatnie mokre, szybkie w przygotowaniu.
Składniki:
Składniki:
- 240 g mąki żytnie ( u mnie typ 2000)
- 120 g mąki pszennej
- 120 g kakao
- 1 łyżeczka proszku do pieczenia
- 2 łyżeczki sody
- 1/2 puszki pomidorów pokrojonych bez skórki
- 480 g brązowego cukru
- 3 jajka
- 360 ml oleju słonecznikowego
- 1 łyżeczka słodkiej papryki
- 1 łyżeczka ekstraktu z wanilii
- szczypta soli
Nie miałam okazji jeść ciasta z pomidorami. Jestem ciekawa jak smakuje?
ReplyDeleteSmakuje jakby się jadło ciasto z dobrej jakościowo czekolady. Ja po połowie ciasta oznajmiłam domownikom z czego to ciasto jest, to byli w szoku.
ReplyDeletePomidory...? Ciasto z marchewką nie robi na mnie wrażenia, upiekłam też jedno z burakami, ale z pomidorami...? Łał, na to bym nie wpadła. Koniecznie muszę spróbować!
ReplyDeleteWypróbuję na 100% :) Tylko wymyślę coś zamiast jajek, żeby jednak było wegańskie :)
ReplyDelete