Moi drodzy dziś Irlandia obchodzi swoje największe święto czyli Saint Patrick's Day i z tej okazji poczyniłam te przepyszne ciasteczkowe lizaki.Do dekoracji użyłam wiórek kokosowych, które sama zabarwiłam.
Składniki:
- 1 kostka masła
- 1/2 szklanki mleka
- 1i 1/2 szklanki cukru
- 1/2 łyżka barwnika (ja dałam zielonego w paście)
- 2 szklanki maki
- 1 łyżka proszku do pieczenia
- 4 jaja
- można dodać likieru miętowego co spowoduje,że będą smakować jak shamrock.
Składniki na krem:
- 4 łyżki nutelli
- 250g serka mascarpone
Ja tym razem użyłam philadelfii czekoladowej 2 opakowania po 160g(nowość na rynku irlandzkim).
Wystudzone ciasto pokruszyć i połączyć z kremem uformować kule i schłodzić w zamrażarce przez 15 minut. Po tym czasie wyjmujemy ciasto i formujemy kulki ( ko 40 sztuk) i ponownie schłodzić w zamrażarce przez 15 minut.
W miedzy czasie przygotowujemy dekoracje.
Składniki:
- czekolada do rozpuszczenia ko 400g
- 1 łyżeczka oleju
- patyczki do lizaków ja użyłam do szaszłyków
- styropian do wbijania (ja użyłam jabłko umieszczone w szklance)
Choc ciasto upiekło sie w pieknym kolorze shamrock to po dodaniu philadelfi juz straciło swoj kolor.
pycha:)
ReplyDelete