Wegetariańska fasolka po Bretońsku



Smaczna zupa na chłodne dni, co prawda w Dublinie już wiosna ale jakoś tak mnie naszło na fasolkę po Bretońsku.
Składniki:
  • 500g fasoli białej (Piękny Jaś)
  • 1 duża cebula
  • 1/2 l gęstego przecieru pomidorowego
  • 1 łyżka majeranku
  • 1 liść laurowy
  • sól,pieprz, przyprawa do potraw z fasoli
  • 1 marchewka (nie koniecznie ale ja lubię gotowana marchewkę) 
Fasole moczymy minimum przez 10 godzin. Następnie gotujemy w tej samej wodzie przez 60 minut pilnując by woda cały czas przykrywała fasolkę. Kolejno dodajemy przecier pomidorowy , marchewkę, pod smażoną cebulkę i przyprawy. Gotujemy aż marchewka będzie miękka. Cały proces gotowania zajmuje ko 90 minut. 

    Comments

    Post a Comment