Skip to main content
Wegetariańska fasolka po Bretońsku
Smaczna zupa na chłodne dni, co prawda w Dublinie już wiosna ale jakoś tak mnie naszło na fasolkę po Bretońsku.
Składniki:
- 500g fasoli białej (Piękny Jaś)
- 1 duża cebula
- 1/2 l gęstego przecieru pomidorowego
- 1 łyżka majeranku
- 1 liść laurowy
- sól,pieprz, przyprawa do potraw z fasoli
- 1 marchewka (nie koniecznie ale ja lubię gotowana marchewkę)
Fasole moczymy minimum przez 10 godzin. Następnie gotujemy w tej samej wodzie przez 60 minut pilnując by woda cały czas przykrywała fasolkę. Kolejno dodajemy przecier pomidorowy , marchewkę, pod smażoną cebulkę i przyprawy. Gotujemy aż marchewka będzie miękka. Cały proces gotowania zajmuje ko 90 minut.
biorę to, jak nic! :)
ReplyDelete