Fale Dunaju

Ciasto znane, lubiane wiec czemu nie podać go w wersji walentynkowej. Nawet jak nie obchodzimy walentynek to co nam szkodzi wyciąć serduszko. 
Składniki:
  • 1 kostka masła
  • 1 szklanka cukru
  • 1 łyżeczka wanilii
  • 4 jajka
  • 2 szklanki mąki
  • 3 łyżeczki proszku do pieczenia
  • 2 łyżki kakao ciemnego ( ja dodałam kakao o smaku miętowym)
  • 2 łyżki mleka
  • 3- 4 jabłka 
Składniki na masę budyniową:
  • 1 kostka masła
  • 2 budynie śmietankowe
  • 1/2 litra mleka
Miękkie masło utrzeć z cukrem i wanilią na puszysta masę. Kolejno dodajemy jajka, mąkę, proszek do pieczenia i miksujemy. Następnie dzielimy na dwie części, do jednej dodajemy kakao i mleko mieszamy.
W tortownicy wyłożonej papierem do pieczenia wykładamy najpierw biała masę a następnie ciemna, na wierzchu układamy obrane i pokrojone w plastry jabłka, delikatnie dociskając. Pieczemy w 180 stopniach do 40 minut. ( do suchego patyczka).
W miedzy czasie gotujemy budyń ( 2 budynie na 1/2 l mleka) studzimy i miksujemy z miękkim masłem. Masę wykładamy na ostudzone ciasto, możemy udekorować czekolada lub kakao.

Comments

Post a Comment