Tulipan

Ciasto jest bardzo proste do przygotowania. Zawsze kiedy tylko je robię moje córki mi pomagają. Właściwie to moja praca się kończy na wymieszaniu składników na ciasto bazowe, resztą zajmują się 
dziewczynki. Do ciasta zamiast barwników użyć można jak najbardziej kisiel w wielu kolorach.
Składniki:

  • 1 kostka masła (250g)
  • 1, 1/2 szklanki cukru
  • cukier waniliowy
  • 6 jajek
  • 2 szklanki mąki
  • 6 łyżek oleju
  • 2 łyżeczki proszku do pieczenia
  • barwniki, czy kisiel dodajemy w takiej ilości by osiągnąć zamierzony kolor. (jeśli chcemy dodać mak to będzie to ko szklanki). Proporcje podane na tortownice.
Miękkie masło utrzeć z cukrem i żółtkami, dodać cukier waniliowy. Następnie dodać przesiana makie z proszkiem do pieczenia oraz olej i wymieszać. Na konie dodać ubitą piane z białek i delikatnie wymieszać.Ciasto podzielić na 4 lub więcej części dodając do każdej inny barwnik.Następnie na blaszce, łyżką układać ko siebie, tak by za każdym razem dotykały się inne kolory.Piec w 180stopniach przez godzinę. 

Comments

Post a Comment