Pierogi z soczewicą

Pierogi może nie należą do szybkich potraw ale ja jestem ich miłośniczką. Pierwszy raz robiłam je z soczewica i muszę przyznać, że nawet mi smakowały. Do wyrobienia ciasta użyłam robota kuchennego dzięki czemu mogłam dodać niemalże gotującą się wodę , co sprawiło że ciast było bardzo delikatne, wręcz idealne.
Składniki na ciasto:
  • 400g mąki
  • 1jajko
  • 1/2 szklanki wody ( możliwie jak najcieplejsza)
  • szczypta soli
Tajemnicą dobrego ciasta pierogowego jest dodanie możliwie jak najcieplejszej wody. Wszystkie składniki łączymy ze sobą na gładkie ciasto. Rozwałkowujemy na cienki placek, wykrawamy krążki, nakładamy farsz  z klejmy i pierożki gotowe.
Składniki na farsz:
  • 400 ml bulionu warzywnego
  • 1/2 szklanki soczewicy (w moim przypadku czerwona)
  • 2 ząbki czosnku
  • szczypta carry
  • szczypta oleandry
  • 50g masła
Do gotującego się wywaru warzywnego, wrzucamy soczewice. Gotujemy tak długo aż soczewica będzie gęsta. Następnie na patelni rozpuszczamy masło i dodajemy posiekany czosnek, chwile smażymy. Na koniec dodajemy przyprawy i ugotowana soczewice. Tak przygotowany farsz nadaje się zarówno do pierogów jak ido kanapek. 



Comments