Karpatka

Ciasto wszystkim znane, nie ma chyba osoby, która by nie jadła karpatki. Lubie patrzeć jak rośnie w piecu, jak tworzą się te piękne górki. Tym razem zajadały się nim moja najstarsza córka i najmłodsza pociecha. Wada to ,że szybko znika.
Składniki na ciasto:
  • 1 szklanka wody
  • 1 szklanka mąki
  • szczypta proszku do pieczenia
  • 1/2 kostki masła
  • 4-5 jajek (zależnie od wielkości)
W garnku rozpuścić masło dodać wodę i zagotować. Następnie dodać mąkę i ucierać do zgęstnienia masy. Po przestudzeniu dodać jajka, proszek do pieczenia i zmiksować. Ciasto podzielić na dwie części . Pieczemy  w blaszce uprzednio wysmarowaną tłuszczem i posypaną bułką tartą. W piekarniku nagrzanym do 200 stopni przez 30 minut.
Składniki na krem:
  • 3 szklanki mleka
  • 1 kostka masła
  • 3/4 szklanki cukru
  • cukier waniliowy
  • 4 łyżki maki pszennej
  • 5 łyżek mąki ziemniaczanej
  • 4 jajka
Zagotować dwie szklanki mleka z masłem i cukrem. Pozostałe składniki zmiksować i wlać do gorącego mleka energicznie mieszając by nie zrobiły nam się grudki. Gorący krem równomiernie rozprowadzamy na jednym z spodów. Przykrywamy  drugim i posypujemy cukrem pudrem. Ciasto należy odstawić na co najmniej dwie godziny do lodówki.

Comments

  1. też bym sie chętnie zajadała takim pięknym ciastem.

    ReplyDelete
  2. Za chwilke wloze ciasto do piekarnika:)z pewnoscia wyjdzie super:) dziekuje i pozdrawiam:)

    ReplyDelete

Post a Comment