Powiem wam szczerze, że nie raz się zastanawiałam czym zastąpić jajka w przepisie. W jednej z nowo zakupionych książek znalazłam odpowiedz z chęcią się nią z wami się podzielę.
Cel jaj w przepisie:
- Wyrabianie zaczynu - 1 łyżka proszku dopieczenia + 2 łyżki płynu.
- Glazing - cukier i woda
- Wiążący - mleko roślinne, rozgniecione banany, 1 jajko = 50g tofu lub 6 łyżek wody.
- Płyn - 1 jajko = 6 łyżek soku jabłkowego lub 4 łyżki musu morelowego.
- wyrastanie, unoszenie - 1 jajko = 1 łyżka proszku do pieczenia lub 3/4 łyżki sody + mała łyżeczka octu jabłkowego
słyszałam też, że można połączyć zmielone siemię lniane z wodą, tylko nie pamiętam w jakich proporcjach. I działa. Upiekłam babeczki kukurydziane i wyszły. Może nie urosły nie wiadomo jakie, ale były smaczne :-)
ReplyDeleteja robię z łyżki mielonego sieminia lnianego rozrobionego w 2 łyżkach wody.
ReplyDeleteThis comment has been removed by the author.
ReplyDeleteoj... PRÓBOWAĆ będziesz długo, ale się uczyć.
ReplyDeleteniestety nie znalazła odpowiedzi... czym zastąpić jajko w sałatce?
Usunełam bo masz racje próbować. Avokado zamias jajka w sałatce.
Delete