Tuesday, 31 January 2012

Czym zastąpić jajka w przepisie.

Powiem wam  szczerze, że nie raz się zastanawiałam czym zastąpić jajka w przepisie. W jednej z nowo zakupionych książek znalazłam odpowiedz z chęcią się nią z wami się podzielę.
     
  Cel jaj w przepisie: 
  • Wyrabianie zaczynu - 1 łyżka proszku dopieczenia + 2 łyżki płynu.
  • Glazing  - cukier i woda
  • Wiążący - mleko roślinne,  rozgniecione banany, 1 jajko = 50g tofu lub 6 łyżek wody.
  • Płyn - 1 jajko = 6 łyżek soku jabłkowego lub 4 łyżki musu morelowego. 
  • wyrastanie, unoszenie - 1 jajko = 1 łyżka proszku do pieczenia lub 3/4 łyżki sody + mała łyżeczka octu  jabłkowego 

5 comments:

  1. słyszałam też, że można połączyć zmielone siemię lniane z wodą, tylko nie pamiętam w jakich proporcjach. I działa. Upiekłam babeczki kukurydziane i wyszły. Może nie urosły nie wiadomo jakie, ale były smaczne :-)

    ReplyDelete
  2. ja robię z łyżki mielonego sieminia lnianego rozrobionego w 2 łyżkach wody.

    ReplyDelete
  3. This comment has been removed by the author.

    ReplyDelete
  4. oj... PRÓBOWAĆ będziesz długo, ale się uczyć.
    niestety nie znalazła odpowiedzi... czym zastąpić jajko w sałatce?

    ReplyDelete
    Replies
    1. Usunełam bo masz racje próbować. Avokado zamias jajka w sałatce.

      Delete