Ciasto z jabłkami, żurawina i daktylami


Szybkie ucierane ciasto z suszonymi owocami, właściwie to można by te ciasto nazwać - co wpadnie mi w ręce. Ciasto jest dość wysokie i mokre.Podaje ilość składników na tortownice.
Składniki: 

  • 200g masła
  • 2 szklanki mąki
  • 3 jaja
  • 1 szklanka cukru
  • 200g śmietany 18% ( ja zastąpiłam mlekiem migdałowym)
  • 2 łyżeczki proszku do pieczenia
  • 1 łyżeczka ekstraktu waniliowego
  • 3 jabłka
  • 1/2 szklanki żurawiny
  • 1/2 szklanki daktyli
  • 1/2 szklanki orzechów
  •  2 łyżki cukru brązowego
Ucieramy żółtka z cukrem na puszysta masę, następnie dodajemy miękkie masło. Kolejno dodajemy przesianą mąkę z proszkiem do pieczenia, mleko bądź śmietanę,ekstrakt z wanilii. Na koniec dodajemy piane z ubitych białek, daktyle , żurawinę i połowę orzechów,  delikatnie mieszamy. Przekładamy do wyłożonej papierem do pieczenia tortownicy, wyrównujemy i układamy na wierzchy obrane i pokrojone cienkie półksiężyce jabłka, posypujemy brązowym cukrem i reszta orzechów. Pieczemy w 180 stopniach przez godzinę.

Comments

  1. Lubię mokre ciasta, wygląda przepysznie. Aniu czy żurawina powinna być świeża?

    ReplyDelete
  2. Moze byc świeża ale tez suszona. Ja użyłam suszonej bo świeżej to już z 9 lat nie widziałam.:D

    ReplyDelete
  3. Zrobię na świeżej bo wszędzie się na nią natykam :)

    ReplyDelete

Post a Comment