Pomysł na ten wspaniały tort znalazłam tu i jestem pewna, że przy wielu wypiekach autorka owego bloga jest prekursorką na polskich stronkach kulinarnych. Tort robi duże wrażenie na dzieciach, w smaku tez jest super. Ponieważ przygotowywałam go na 12 godzin przed podaniem to nic w przepisie nie zmieniałam. Musiałam mieć 100% pewności, że wyjdzie. Dlatego przepis cytuje za autorka i bardzo dziękuje.
Składniki na ciasto:
- 226g masła
- 220g cukru
- 5 białek
- 2 łyżeczki extraktu z wanilii
- 375 maki pszennej
- 4 łyżeczki proszku do pieczenia
- pół łyżeczki soli
- 355g mleka
- barwniki spożywcze w proszku boć w paście (płynne się nie nadają) najlepiej zakupić trzy podstawowe kolory żółty,czerwony, niebieski i mieszać z sobą by otrzymać pozostałe.
Gotowe ciasto dzielimy na sześć równych porcji, dodajemy barwniki i mieszamy do otrzymania jednolitej barwy. Każdą cześć przekładamy do osobnej foremki i pieczemy w 180 stopniach przez 20 minut.
Ja użyłam papierowe formy do ciast.
Składniki na krem:
- 900ml śmietany kremówki
- 250g serka mascarpone
- kilka łyżek cukru pudru (wedle uznania)
- extrakt z wanilii
Myślałam o nim dziś. Znakomity!
ReplyDeleteZ zewnątrz był przystrojony bez szału co spotęgowało zachwyt po przekrojeniu.
ReplyDeleteszał! piękny.
ReplyDelete