Monday, 5 December 2011

Tęczowy tort

Pomysł na ten wspaniały tort znalazłam tu i jestem pewna, że przy wielu wypiekach autorka owego bloga jest prekursorką na polskich stronkach kulinarnych. Tort robi duże wrażenie na dzieciach, w smaku tez jest super. Ponieważ przygotowywałam go na 12 godzin przed podaniem to nic w przepisie nie zmieniałam. Musiałam mieć 100% pewności, że wyjdzie. Dlatego przepis cytuje za autorka i bardzo dziękuje.
Składniki na ciasto:
  • 226g  masła
  • 220g  cukru
  • 5 białek
  • 2 łyżeczki extraktu z wanilii
  • 375 maki pszennej
  • 4 łyżeczki proszku do pieczenia
  • pół łyżeczki soli
  • 355g mleka
  • barwniki spożywcze w proszku boć w paście (płynne się nie nadają) najlepiej zakupić trzy podstawowe kolory żółty,czerwony, niebieski i mieszać z sobą by otrzymać pozostałe.
Wszystkie składniki musza być w temperaturze pokojowej. Masło miksujemy na puch, następnie dodajemy stopniowo cukier (cały czas miksując) i białka oraz extrakt z wanilii. Kolejny krok to dodawanie na przemian składniki suche i mleko.
Gotowe ciasto dzielimy na sześć równych porcji, dodajemy barwniki i mieszamy do otrzymania jednolitej barwy. Każdą cześć przekładamy do osobnej foremki i pieczemy w 180 stopniach przez 20 minut. 
Ja użyłam papierowe formy do ciast.

Składniki na krem: 
  • 900ml śmietany kremówki
  • 250g serka mascarpone
  • kilka łyżek cukru pudru (wedle uznania)
  • extrakt z wanilii
Śmietanę kremówkę ubijamy na koniec dodajemy cukier i serek, mieszamy. Przekładamy wystudzone spody i chłodzimy minimum 3 godziny.

3 comments:

  1. Myślałam o nim dziś. Znakomity!

    ReplyDelete
  2. Z zewnątrz był przystrojony bez szału co spotęgowało zachwyt po przekrojeniu.

    ReplyDelete