Friday, 23 December 2011

Sernik


Bez sernika nie ma świąt ! W ciągu roku piekę serniki ale całkiem inne niż ten  świąteczny. Nie jest to jakiś super wyszukany przepis. Po prostu od zwykły sernik jakich wiele ale taki własnie upiekłam na nasze pierwsze wspólne święta czyli jakieś prawie 13 lat temu i tak niech już zostanie.
Ja kupuje najzwyklejszy twaróg nie miele go, po prostu masę serowa przygotowuje w robocie kuchennym z ostrym nożem zamiast mieszadeł.
składniki na ciasto:


  • 2 szklanki mąki
  • 1 kostka masła 200g
  • 3 łyżki cukru
  • 3 żółtka
  • 1 łyżeczka proszku do pieczenia
Z podanych składników zagnieść ciasto, podzielić na trzy  w miarę równe części . Jedną cześć włożyć do zamrażalnika  a resztę wyłożyć na blachę (w moim przypadku tortownica) wyłożona papierem do pieczenia. Tak przygotowane ciasto piekę przez 5 minut (do delikatnego złocistego koloru) w 180stopniach.
składniki na masę serową:


  • 75 dag twarogu
  • 1/2 szklanki cukru
  • 1 jajko
  • 1 żółtko
  • budyń śmietankowy
  • 1/2 kostki masła
  • płaska łyżeczka proszku do pieczenia
Twaróg ,jajko, żółtko , budyń., proszek do pieczenia i 1/2 kostki miękkiego masła miksujemy do uzyskania aksamitnej konsystencji. Masę można wzbogacić o olejki czy bakalie. Następnie przekładamy na podpieczone ciasto wyrównujemy z wierzchu.
Z pozostałych białek i cukru ubijamy sztywna piane. Wykładamy na masę serowa a na wierzch ścieramy zmrożone ciasto. Następnie pieczemy przez 1 godzinę w 180 stopniach. Jeśli góra zacznie nam za szybko brązowieć to przykrywamy folia aluminiowa i pieczemy dalej.

1 comment:

  1. Sernik z sentymentalną historią w tle...lubię to :-)

    ReplyDelete