Krokiety w tym wydaniu kojarzą mi się niezmiennie ze świętami. A cała tajemnica tej potrawy to delikaty i cienki naleśnik. Farsz zawsze robię z kapusty kiszonej z dodatkiem marchewki i grzybów leśnych. Własnie zużyłam ostanie suszone grzyby jakie miałam, to oznacza że czas wybrać się do Polski i uśmiechnąć się do cioci Grażyny.
Składniki na ciasto naleśnikowe:
- 2 szklanki maki
- 1 szklanka mleka
- 2 szklanka wody letniej
- 2 jaja
- szczypta soli
Składniki na farsz:
- 40g grzybów (jeśli suszone to moczymy je na noc w wodzie)
- 40g kapusty kiszonej (może być z marchewka)
- 1 cebula
- 2 łyżki masła
- sol i pieprz do smaku
- dodatkowo: 2 jajka na panierkę i bułka tarta, olej do smażenia
Cebule i grzyby ( odciskamy z wody) kroimy w kostkę i podsmarzamy przez chwile na maśle. Dodajemy kapustę kiszoną (wcześniej przepłukana wodą i pokrojona) przyprawiamy i chwile wszystko razem podsmarzamy.
Tak przygotowany farsz układamy na naleśnikach i zwijamy. Następnie panierujemy i smażymy. Najlepiej smakują na ciepło.
Przepysznie wyglądają, właśnie z cienkimi naleśnikami mam problem. Może w tym roku mi wyjdą:)
ReplyDeleteJa rozgrzewam mocno patelnie,pryskam oliwą w spreju i nakładam chochelka (mam w domu trzy rożnej wielkości chochle i jedna jest doskonała do mojej patelni)ciasto na środku a następnie manewruje patelnia w powietrzu by ciasto się ładnie rozprowadziło po niej.
ReplyDelete