Cake pops

Dziś mikołajki wiec doskonała okazja by wypróbować przepis na te tak zwane ciasto na patyku. Przepis znaleziony oczywiście na blogu moje wypieki. Ja jako bazę użyłam ciasto murzynek z dodatkiem przypraw do piernika. Wszystkim smakowało i dodatkowo świetna zabawa dla dzieci (moje pomagały przy dekorowaniu).
Składniki na ciasto :
  • 1 kostka masła
  • 1/2 szklanki mleka
  • 1i 1/2 szklanki cukru
  • 4 łyżki kakao
  • 2 szklanki maki
  • 1 łyżka proszku do pieczenia
  • przyprawa do pierników
  • 4 jaja 
Mleko, masło, cukier, kakao podgrzać do rozpuszczenia się składników. Ostudzić dodać żółtka (białka ubić na piane) i resztę składników. Następnie wymieszać i pod koniec dodać piane, delikatnie wymieszać. Przełożyć do foremki i piec przez 45 minut ( do suchego patyczka) w 180 stopniach.

Składniki na krem:
  • 4 łyżki nutelli
  • 250g serka mascarpone
Nutelle i serek mascarpone połączyć z sobą.

Wystudzone ciasto pokruszyć i połączyć z kremem uformować kule i schłodzić w zamrażarce przez 15 minut. Po tym czasie wyjmujemy ciasto i formujemy kulki ( ko 40 sztuk) i ponownie schłodzić w zamrażarce przez 15 minut.
W miedzy czasie przygotowujemy dekoracje
Składniki:
  • czekolada do rozpuszczenia ko 400g
  • 1 łyżeczka oleju
  • kolorowe posypki, m&m, paluszki precelki 
  • patyczki do lizaków ja użyłam do szaszłyków
  • styropian do wbijania 
Czekoladę rozpuszczamy w kąpieli wodnej i dodajemy olej. Wyjmujemy nasze kuleczki z zamrażalnika i przygotowujemy patyczki. Zanurzamy, każdy w czekoladzie i wbijamy w kulkę odkładając na bok patyczkiem do góry. Jak już wszystkie kuleczki maja patyczki pozwalamy by czekolada na nich zastygła. a następnie zanurzamy nasze ciastowe lizaczki w rozpuszczonej czekoladzie delikatnie uderzając o rant naczynia by nadmiar czekolady ściekł i dekorujemy. Wbijamy w styropian by czekolada zastygła. Troche pisania było mam nadzieje, że nic nie poplątałam tu filmik gdzie  można zobaczyć pomysłodawczynie w akcji.


Comments

  1. Normalnie chyba takie zrobię! Tyle razy już się pojawiały :D

    ReplyDelete
  2. Świetnie wyglądają. Też chyba je zrobię:)

    ReplyDelete
  3. Przesłodkie te Twoje Mikołajki!

    ReplyDelete

Post a Comment