Sunday, 20 November 2011

Wegański bigos



Bigos chodził za mną już jakiś czas, znalazła nawet przepis klik. Ale moje zapominalstwo sprawiło, że nie kupiłam tego co w przepisie wymagane. A bardzo chciałam dziś zjeść taki bigos i oto moja wersja.
Składniki:

  • 500g kapusty kiszonej
  •  1 cukinia
  • 4 daktyle
  • 1 łyżeczka syropu klonowego
  • 1 cebula
  • 1 garść suszonych grzybów ( pieczarki też mogą być, ja wcześniej grzybów nie moczyłam tylko pokruszyłam i dodałam do potrawy)
  • 1 łyżka oliwy z oliwek
  • 1 puszka pomidorów
  • 1 łyżeczka koncentratu pomidorowego
  • 1 liść laurowy
  • sól , pieprz i jakie tam chcecie przyprawy do smaku
W garnku rozgrzać oliwę dodać poszatkowaną cebule i chwile pod smażyć. Następnie dodać resztę składników, dobrze wymieszać i dusić na małym ogniu przez godzinę. Co jakiś czas mieszać i podlewać wodą. Podawać z pieczywem 

2 comments:

  1. A myślałam ,że doczekam do Świąt!Pycha!

    ReplyDelete
  2. Twojej wersji też spróbuję :)

    ReplyDelete