Saturday, 5 November 2011

Granaty i pomidory

To jedna z tych potraw co się kocha lub nienawidzi. Polecam wszystkim amatorom granatów. Pierwszy raz jadłam granat w takim połączeniu. A także po raz pierwszy zetknęłam się z przyprawą sumak. Przepis  znalazłam tu, zajrzyj na tę stronkę zdjęcia są obłędne. 
Składniki:
  • 4 dojrzałe pomidory
  • 1 owoc granatu
  • 1/2 łyżeczki sumaku (w ie można znaleźć w sklepach indyjskich)
  • szczypta nasion kuminu prażona na suchej patelni
  • 4 łyżki oliwy z oliwek
  • 2 łyżki melasy z granatów ( można wymieszać miód płynny z octem balsamicznym)
  • kilka kropel jogurtu naturalnego
  • odrobina tymianku i oregano
  • pieprz i sól
Pomidory kroimy w plastry i mieszamy z pozostałymi składnikami  i gotowe.

1 comment:

  1. Pierwszy raz widzę taką kombinację, ale mam akurat granaty więc spróbuję nowej sałatki. Placki z cukinii też zapowaiadają się pycha!

    ReplyDelete