To jedna z tych potraw co się kocha lub nienawidzi. Polecam wszystkim amatorom granatów. Pierwszy raz jadłam granat w takim połączeniu. A także po raz pierwszy zetknęłam się z przyprawą sumak. Przepis znalazłam tu, zajrzyj na tę stronkę zdjęcia są obłędne.
Składniki:
- 4 dojrzałe pomidory
- 1 owoc granatu
- 1/2 łyżeczki sumaku (w ie można znaleźć w sklepach indyjskich)
- szczypta nasion kuminu prażona na suchej patelni
- 4 łyżki oliwy z oliwek
- 2 łyżki melasy z granatów ( można wymieszać miód płynny z octem balsamicznym)
- kilka kropel jogurtu naturalnego
- odrobina tymianku i oregano
- pieprz i sól
Pierwszy raz widzę taką kombinację, ale mam akurat granaty więc spróbuję nowej sałatki. Placki z cukinii też zapowaiadają się pycha!
ReplyDelete