Sunday, 6 November 2011

Domowe hash browns

Nie są to prawdziwe hash browns lecz nasza wersja, każdy z domowników dodał coś od siebie. Nie są też to zwykłe placki ziemniaczane jakie znamy wszyscy, ponieważ nie da się ich zjeść ze śmietana i cukrem. Ja  lubię je z buraczkami ogólnie ostatnio buraczki dodaje do wszystkiego i dla każdego :).
składniki:

  • 4 duże ziemniaki
  • 3 łyżki startego parmezanu
  • 1 jajko
  • 1 łyżka maki
  • sól i pieprz
  • możemy dodać tez ulubione zioła
  • oliwa z oliwek do smażenia
Ziemniaki ścieramy na dużych oczkach  dodajemy starty parmezan (tez starłam na dużych oczkach) i resztę składników. Mieszamy do połączenia składników i smażymy. Placki są chrupiące.

4 comments:

  1. A. nie daje mi żyć, chce te placki już natychmiast.

    ReplyDelete
  2. To zrób jej szybki kurs obsługi tarki. :D

    ReplyDelete
  3. R mi coś truje o jakiś buchtach co sąsiadka za smarkacza go poczęstowała i on by coś takiego chciał.

    ReplyDelete
  4. Buchty czyli kluski na parze, bardzo śląskie danie. Też pamiętam są pyszne. A robi tylko sushi ( na śniadanie, obiad i kolację!!!!!!:(

    ReplyDelete