Friday, 18 November 2011

Bataty, pataty, słodkie ziemniaki

Potrawa oczywiście szybka w wykonaniu, świetna na kolacje. Od zawsze miałam ochotę zrobić coś z tych słodkich ziemniaków. Ale znam przepisy tylko na ciasta, a ja ostatnio nie mam czasu na długie przesiadywanie w kuchni, wiec znaleziony przepis był strzałem w dziesiątkę (klik). Ja ser Pecorino zstąpiłam serem Roquefort.
Składniki:
  • 2 słodkie ziemniaki
  • 1 łyżeczka ostrej papryki
  • 1 łyżka oliwy z oliwek
  • 1 łyżka orzeszków pine
  • trochę owczego sera
Ziemniaki obrać, pokroić w plastry, posypać ostrą papryka i polać oliwa z oliwek, dobrze wymieszać. Przełożyć do naczynia żaroodpornego, posypać orzeszkami i zapiec w piekarniku rozgrzanym do 180 stopni przez 30 minut ( ja ser dodałam na 10 minut przed wyjęciem z pieca ). Po upieczeniu posypać serem .

2 comments:

  1. Słodkie ziemniaki uwielbiam.To danie bardzo mi się podoba.

    ReplyDelete
  2. Też uwielbiam słodkie ziemniaki, właściwie to tylko takie mogę jeść.Zdjęcie jak zwykle super!

    ReplyDelete