Thursday, 27 October 2011

Pieczone jabłka

Kolejny przepis na podwieczorek, deser ale tym razem z serii jem i chudnę. Doskonałe dla wszystkich domowników, dzieciakom można lekko polać czekoladą. Przygotowanie tego deseru zajmuje chwile i można za każdym razem stworzyć coś innego.
Składniki na 4 osoby:

  • 4 jabłka (szara reneta w pl , cooking apples w ie)
  • 8 łyżeczek twarogu (ja dałam 0% tłuszczu)
  • 2 garście malin (mogą być mrożone)
  • 4 łyżeczki miodu
  • łyżeczka cynamonu
  • płatki migdałów do dekoracji
Jabłka myjemy, wydrążamy nie przebijając się przez dno. Tak przygotowane jabłka oprószamy cynamonem i polewamy miodem. Następnie do środka wkładamy twaróg a na wierzchu układamy maliny i płatki migdałowa. Układamy w naczyniu żaroodpornym i pieczemy przez 30 minut w 180 stopniach (bez termoobiegu).

3 comments:

  1. uwielbiam zapach pieczonych jabłek... a te Twoje, z malinami -musiały pachnieć obłędnie! :)

    ReplyDelete
  2. Pieczone jabłka z malinami.
    Poezja!

    ReplyDelete
  3. Z malinami jeszcze nie próbowałam. Od 2 dni zajadam się Twoją sałatką jesienną, niebo w gębie.

    ReplyDelete