Mus z dyni

Dynia sama w sobie jest mdła ale w towarzystwie przypraw czy owoców stanowi wspaniały dodatek do deserów jaki i dań wytrawnych. Ponieważ sezon na dynie w pełni to, na pewno pojawi się tu parę przepisów z tym warzywem . Więc zacznijmy od musu. Ja zrobiłam mus podstawowy bez dodatków. 
Na mus potrzebujemy dynie obojętnej wielkości, obieramy kroimy na kawałki w wkładamy do naczynia żaroodpornego bądź wykładamy na blaszkę (jedną warstwę by wszystkie kawałki równo miernie miękły). Wkładamy do nagrzanego piekarnika i pieczemy przez 30 min w 180 stopniach jak dynia zacznie kruszeć i rozpadać się pod naciskiem widelca wyjmujemy. Po ostudzeniu miksujemy.  Tak przygotowany mus możemy  pasteryzować.

Comments

  1. Twoje zdjęcia budzą mnie do życia.

    ReplyDelete
  2. Dłużej robię zdjęcia niż potrawę. Ostatnio kupiłam mini studio fotograficzne bo coraz ciemniej i nie mam jak światła złapać. Słoik z musem to pierwsze zdjęcie ze studia.
    Ale do Agi to mi daleko

    ReplyDelete
  3. Efekt jest przepiękny! Nie odbieraj sobie niczego!

    ReplyDelete

Post a Comment