Friday, 21 October 2011

Mus z dyni

Dynia sama w sobie jest mdła ale w towarzystwie przypraw czy owoców stanowi wspaniały dodatek do deserów jaki i dań wytrawnych. Ponieważ sezon na dynie w pełni to, na pewno pojawi się tu parę przepisów z tym warzywem . Więc zacznijmy od musu. Ja zrobiłam mus podstawowy bez dodatków. 
Na mus potrzebujemy dynie obojętnej wielkości, obieramy kroimy na kawałki w wkładamy do naczynia żaroodpornego bądź wykładamy na blaszkę (jedną warstwę by wszystkie kawałki równo miernie miękły). Wkładamy do nagrzanego piekarnika i pieczemy przez 30 min w 180 stopniach jak dynia zacznie kruszeć i rozpadać się pod naciskiem widelca wyjmujemy. Po ostudzeniu miksujemy.  Tak przygotowany mus możemy  pasteryzować.

4 comments:

  1. Twoje zdjęcia budzą mnie do życia.

    ReplyDelete
  2. Dłużej robię zdjęcia niż potrawę. Ostatnio kupiłam mini studio fotograficzne bo coraz ciemniej i nie mam jak światła złapać. Słoik z musem to pierwsze zdjęcie ze studia.
    Ale do Agi to mi daleko

    ReplyDelete
  3. Efekt jest przepiękny! Nie odbieraj sobie niczego!

    ReplyDelete