Kruche pierożki z cukinią i serem feta



Kolejne danie z cyklu dania wegetariańskie. Pyszne ,delikatne i aromatyczne pierożki smakują zarówna na zimno jak i na ciepło. Ja podaje z barszczem czerwonym, ale można też zrobić z grzybami i podać z zupa grzybowa, świetny wariant na boże narodzenie. Pierożki po upieczeniu można zamrozić (wtedy przed podaniem wkładamy na kilka minut do piekarnika.). 
Składniki: 
ciasto
  • 200g maki pszennej
  • 120g masła
  • 1łyżka śmietany
  • szczypta soli
  • 2 żółtka
nadzienie
  • 1 cukinia
  • 1/2 kostki sera feta
  • 1 gałązka tymianku lub bazylii
  • 1 łyżeczka ziół prowansalskich
  • odrobina pieprzu
  • 2 łyżki oliwy z oliwek
Składniki na ciasto zagnieść na jednolita masę i odłożyć do lodówki na 2 godziny( ja zawsze czas skracam ).
Cukinie pokroić w 0,5 cm krążki wymieszać z ziołami i oliwa. Podsmażyć na patelni o grubym spodzie lub na patelni grillowej. Zdjąć z patelni i odstawić do ostygnięcia. Wyjąć ciasto z lodówki i rozwałkować, wykrajać krążki, można do tego użyć foremki do ciastek lub szklankę. Po czym układamy pół plastra cukinii i trochę sera feta. Zlepiamy palcami dla pewności można tez jeszcze ranty przygnieść delikatnie widelcem. Pieczemy w 200 stopniach przez 20 minut bez termo obiegu.




    Comments