Kofty


Do zrobienia tego dania przekonały mnie zdjęcia dołączone do przepisu  klik. Przyrządziłam je tak samo jak autorka czyli ograniczyłam mąkę ale dodałam tylko jedno jajko i podałam z ryżem i tzatzikami. Kofty przez to, że nie maja mąki to po upieczeniu już nie maja takich krągłych kształtów. Ale w smaku są wyśmienite.
Składniki na 12 kulek:
  • 200g ugotowanych buraków
  • dwa szczypiorki
  • 50g parmezanu
  • 50g sera feta
  • 3 ząbki czosnku
  • 2 łyżeczki posiekanego koperku
  • 1 łyżka posiekanych listków mięty
  • 1 łyżka posiekanej natki pietruszki
  • 1 jajko
  • 3 czubate łyżki bułki tartej
  • 1 cytryna (właściwie sok)
  • 1 łyżeczka ulubionych przypraw
  • szczypta płatków czyli
  • mąka z cieciorki do obtoczenia
  • oliwa do smażenia
Buraczki ścieramy na tarce o dużych oczkach. Parmezan i ser feta ścieramy na tarce o małych oczkach. Dodajemy posiekane zioła i mieszamy. Następnie przeciskamy czosnek przez praskę dodajemy wraz z pozostałymi składnikami do masy. Odstawiamy na godzinkę do lodówki. Po tym czasie formujemy kulki i układamy w pojemniczku z przykrywka. Pozostawiamy w lodówce na całą noc. Przed upieczeniem obtaczamy w mące i pieczemy na oliwie.

Comments

Post a Comment