Saturday, 22 October 2011

Faszerowane Bakłażany


Bakłażan, oberżyna czy też gruszka miłosna to warzywo o przecudnym kolorze. Działa na mnie jak magnez. Co prawda przyrządzając z niego potrawę trzeba pamiętać, że to taki mały oszust. Wypije każdą ilość oliwy z patelni. By zachował świerzy kolor po przekrojeniu trzeba go dobrze na solić. Propozycja na dziś jest szybka.
Składniki:

  • 2 średniej wielkości bakłażany
  • 1 puszka pomidorów
  • 1 puszka czerwonej fasolki
  • przyprawy wedle uznania
  • 2 garście startego sera żółtego
  • 2 łyżki oliwy z oliwek
Bakłażany przekrawamy w wzdłuż i mocno solimy (przed faszerowaniem sól wytrzepać). Następnie wydrążyć bakłażany. Miąższ  podpiekamy na patelni z dwiema łyżkami oliwy z oliwek. Do rondelka dajemy pomidory z puszki, czerwoną fasolkę i miąższ z bakłażana oraz ulubione przyprawy. Wszystko delikatnie podgotowujemy. Tak przygotowanym farszem wypełniamy bakłażany i posypujemy startym serem. Przekładamy do naczynia żaroodpornego i przykrywamy,  możemy delikatnie podlać woda. Pieczemy przez 30minut w 180 stopniach.
Pięć minut przed końcem pieczenia odkrywamy by ser ładnie się zrumienił.
Pozdrawiam i życzę smacznego

3 comments:

  1. Uwielbiam jego nazwę - oberżyna. I zastanawiam się jak to możliwe, że nigdy go nie spróbowałam. Pyszna propozycja z Twojej strony, taaki nadziany ;-)

    ReplyDelete
  2. Świetne danie! uwielbiam oberżynę a faszerowanej jeszcze nie jadłam. Ma coś w sobie magicznego bo dla niej zawsze stroję stół.

    ReplyDelete