Cukier różany



Najlepsze do zrobienia tego cukru są kwiaty dzikiej róży. Ja swoje znalazłam w lesie pewnie już nie trafie tam drugi raz, szkoda bo na przetwory z różanych płatków jest trochę przepisów. W Polsce te kwiaty kwitną jak się nie mylę w czerwcu. Na zielonej wyspie wszystko jest możliwe. 
Składniki: 

  • 2 garście płatków różanych
  • 1 szklanka cukru
  • moździerz
Najpierw umyjmy i oderwijmy z każdego płatka biała cześć by uniknąć gorzkiego posmaku.W moździerzu rozcieramy płatki róż. Przekładamy do naczynia, w którym mieszany roztarte płatki z cukrem i odstawiamy na godzinę. Po tym czasie cukier powinien nasiąknąć sokiem z płatków i mieć lekko różowy kolor. Następnie rozsyp wszystko na płaski talerz i zostaw na 2 dni . Po tym czasie cukier będzie sypki i bardzo aromatyczny.
Super do herbaty czy słodkich wypieków. 



Comments

  1. Przypuszczam, że fajnie pachnie. Jakby dodać do niego olej ze słodkich migdałów to smaczny peeling do ciała by wyszedł.
    p.s. robię dzisiaj kopytka pierwszy raz w życiu według twojego przepisu, jestem ciekawa czy mi wyjdą.
    pozdrawiam

    ReplyDelete
  2. Ja uwielbiam peeling kawowy z cynamonem i olejkiem migdałowym ale łazienka po tym zabiegu wygląda jak po ataku mrówek(Nie pijam kawy od 2 lat wiec).
    Napisz czy ci wyszły. bo ja zawsze wszystko robię na oko a teraz staram się odmierzać.

    ReplyDelete
  3. Wyszły bardzo dobre, mąkę dosypywałam aż ciasto przestało się kleić. Aż sama jestem zdziwiona, ze mi się udały. Postaram się wypróbować w tym tygodniu kotlety ryżowe.

    ReplyDelete
  4. Suuuuper cieszę się za nas dwie.

    ReplyDelete

Post a Comment