Tuesday, 11 October 2011

Cukier różany



Najlepsze do zrobienia tego cukru są kwiaty dzikiej róży. Ja swoje znalazłam w lesie pewnie już nie trafie tam drugi raz, szkoda bo na przetwory z różanych płatków jest trochę przepisów. W Polsce te kwiaty kwitną jak się nie mylę w czerwcu. Na zielonej wyspie wszystko jest możliwe. 
Składniki: 

  • 2 garście płatków różanych
  • 1 szklanka cukru
  • moździerz
Najpierw umyjmy i oderwijmy z każdego płatka biała cześć by uniknąć gorzkiego posmaku.W moździerzu rozcieramy płatki róż. Przekładamy do naczynia, w którym mieszany roztarte płatki z cukrem i odstawiamy na godzinę. Po tym czasie cukier powinien nasiąknąć sokiem z płatków i mieć lekko różowy kolor. Następnie rozsyp wszystko na płaski talerz i zostaw na 2 dni . Po tym czasie cukier będzie sypki i bardzo aromatyczny.
Super do herbaty czy słodkich wypieków. 



4 comments:

  1. Przypuszczam, że fajnie pachnie. Jakby dodać do niego olej ze słodkich migdałów to smaczny peeling do ciała by wyszedł.
    p.s. robię dzisiaj kopytka pierwszy raz w życiu według twojego przepisu, jestem ciekawa czy mi wyjdą.
    pozdrawiam

    ReplyDelete
  2. Ja uwielbiam peeling kawowy z cynamonem i olejkiem migdałowym ale łazienka po tym zabiegu wygląda jak po ataku mrówek(Nie pijam kawy od 2 lat wiec).
    Napisz czy ci wyszły. bo ja zawsze wszystko robię na oko a teraz staram się odmierzać.

    ReplyDelete
  3. Wyszły bardzo dobre, mąkę dosypywałam aż ciasto przestało się kleić. Aż sama jestem zdziwiona, ze mi się udały. Postaram się wypróbować w tym tygodniu kotlety ryżowe.

    ReplyDelete
  4. Suuuuper cieszę się za nas dwie.

    ReplyDelete