Butternut Squash Ravioli



Przepis z książki Rachel Allen. To już czwarte danie wegetariańskie. Butternut nie wiem jak to przetłumaczyć w każdym bądź razie jest to warzywo z rodziny dyniowatych. Dostępne w Irlandii przez cały rok. Potrawa nie należy do super szybkich ale też nie jest za bardzo skomplikowana. Tu link do filmiku Rachel Allen .
Składniki:
  • 150g masła
  • łyżka oliwy z oliwek
  • 1 butternut squash (lub 500g dyni)
  • sól i pieprz do smaku
  • 1/2 łyżeczki gałki muszkatołowej
  • 3 jajka
  • orzeszki pine
  • 25g parmezanu
  • gałązka świerzej szałwii
  • 200g maki
Na rozgrzaną patelnie wlewamy olej i dodajemy 30g masła. Następnie wrzucamy butternut  wcześniej obrany i pokrojony w kostkę. Smarzymy tak ko 20 minut aż warzywo będzie delikatne i pod naciskiem miękkie. Przyprawiamy sola i pieprzem oraz gałka muszkatołowa. Następnie miksujemy i odstawiamy do ostudzenia. Zabieramy się za ciasto. Zagniatamy mąkę z dwoma jajkami i odrobina soli. Tak przygotowane ciasto rozwałkowujemy na bardzo cienkie dwa placki. Na jednym układamy farsz i smarujemy w kolo rozkłóconym jajkiem, po czym przykrywamy drugim i dociskamy w miejscu gdzie smarowaliśmy jajkiem. Teraz bierzemy okrągłą foremkę do ciastek bądź szklankę i wykrajany ravioli. Tak przygotowane ravioli gotujemy w osolonej wodzie do wypłynięcia. Odcedzamy i układamy na talerzu. Teraz szybciutko bierzemy się za ostatni krok naszej potrawy. Na rozgrzanej patelni topimy masło i prażymy nasze orzeszki pine dodając szałwie (ja tym razem zrezygnowałam z szałwii na koniec dodałam pietruszki). Polewamy ravioli, posypujemy parmezanem i gotowe.


Smacznego 

Comments

  1. Przepiękne zdjęcia, spróbuję je zrobić to Ci napiszę czy mi wyszły. Ja też nie wiem jak nazwać butternut po polsku ale bardzo go lubię.

    ReplyDelete

Post a Comment