Bułeczki razowe



Domowe wypieki pieczywa zrodziły się u mnie z tęsknoty za prawdziwym polskim chlebem jaki znam z dzieciństwa. W Irlandii owszem można dostać polski chleb ale nie jest on tak smaczny jak ten w Polsce. Ktoś powie przecież chleb irlandzki jest pyszny (mowa o soda bread nie mylić z chlebem tostowym) i będzie miał racje. Ale nic nie zastąpi chleba wypiekanego w domu. Ja narazie piekę chleby na drożdżach ale przygotowuje się do zrobienia zakwasu.
Składniki:

  • 250g mąki pszennej
  • 250g mąki żytniej
  • 1 łyżeczka soli
  • 2 łyżeczki miodu
  • 1/2 kostki drożdży (jakieś 50 gram)
  • pestki dyni, sezam , słonecznik co kto woli
  •  300ml wody
Mąkę obu rodzajów wymieszać w misce z łyżka soli. W kubku pokruszyć drożdże dodać miód zalać ciepła woda wymieszać. Rozpuszczone drożdże dodajemy do mąki i wyrabiamy ciasto ko 5 do 10 minut. Odstawiamy w ciepłe miejsce do wyrośnięcia. Po 40 minutach ciasto powinno być wyrośnięte. Ciasto rolujemy i dzielimy na dwanaście części z których formujemy bułeczki. Technika zwijania bułeczek następnie spłaszczone lekko i nacięte bułeczki spryskuje wodą i posypuje pestkami . Wstawiam do nagrzanego piekarnika do 180 stopni i piekę ko 20 minut( na dno pieca wstawiam blaszkę z woda).

Comments

  1. Pysznie wyglądają, w poniedziałek spróbuję je upiec!

    ReplyDelete
  2. Wspaniałe. I zgadzam się - nic nie może się równać z zapachem, smakiem i satysfakcją z przygotowania domowego chleba...fantastyczne.

    ReplyDelete

Post a Comment