Chlebek bananowy

Przepyszne ciasto i można je piec z różnymi dodatkami. Ja robię zawsze ciasto na dwie blaszki keksowe o objętości ok 1 litra. W jednej z nich jest chlebek bananowy a w drugiej jabłkowy. Gwarantuje ze kolejka ustawi się po następny kawałek.
Składniki:
  • 80 g orzechów włoskich
  • 250g masła
  • 220g cukru
  • szczypta soli
  • 4 jajka
  • 350g maki
  • paczka proszku do pieczenia
  • 100ml maślanki
  • 1 banan
  • 1 jabłko
  • 1 łyżka soku z cytryny
  • cynamon (wedle uznania)
  •  orzechy włoskie i chipsy bananowe do dekoracji
  • tłuszcz i cukier do formy
Orzechy grubo posiekać. Tłuszcz, szczyptę soli,cukier ubijamy na puszysta masę, kolejno dodając jajka. Następnie dodajemy make wymieszana z proszkiem do pieczenia oraz maślankę, mieszamy do uzyskania jednolitej masy. Ciasto dzielimy na dwie części. Do jednej dodajemy obranego i posiekanego banana, szczyptę cynamonu (ja dodaje orzechy włoskie ). Do drugiej części dodajemy jabłko pokrojone na drobne kawałeczki, skropione sokiem z cytryny i orzechy włoskie. Pieczemy w piekarniku nagrzanym do 180 C stopni przez 45 minut (do suchego patyczka). 



smacznego 

Comments